heat pump AWR Αντικαθιστώ το λέβητα και «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Ένα πραγματικό παράδειγμα κατοικίας.

 

Ενεργειακή απόδοση με διπλό στόχο : το οικονομικό όφελος αλλά και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον

Η κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων και η ενεργειακή αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων είναι αναγκαία ζητούμενα για τη συμμόρφωση της χώρας σε περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το πολυσυζητημένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» έχει ως σκοπό να στηρίξει παρεμβάσεις που στοχεύουν στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην έξυπνη διαχείριση ενέργειας και βέβαια στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Στο πρόγραμμα συμπεριλήφθηκαν περί τα 40.000 νοικοκυριά, με τις συνολικές επιχορηγήσεις να αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

 

Παράδειγμα εγκατάστασης αντλίας θερμότητας σε κατοικία

Το ακόλουθο παράδειγμα έχει ως στόχο να αναδείξει την κερδοφορία που μπορεί να έχει ο ιδιώτης, ως αποτέλεσμα της αντικατάστασης ενός συμβατικού ηλεκτρικού λέβητα με μια αντλία θερμότητας. Κατ’ επέκταση, η επίδραση στο κόστος επένδυσης μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα είναι σημείο αναφοράς.

Πρόκειται για κατοικία ογδόντα τετραγωνικών μέτρων στο Μαρκόπουλο Αττικής. Μέχρι τώρα, ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιούσε έναν ηλεκτρικό λέβητα για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ζεστών νερών χρήσης. Η απόδοση ενός καλοσχεδιασμένου ηλεκτρικού είναι 100%. Αυτό σημαίνει πως 1 kWh ηλεκτρικής ενέργειας που «τραβά» από το δίκτυο αντιστοιχεί σε 1 kWh θερμικής ενέργειας προς τους χώρους του σπιτιού.

Η αντλία θερμότητας που τοποθετήθηκε στην ταράτσα, είναι της Climaveneta, brand της Mitsubishi Electric. Το μοντέλο είναι το Prana AWR 51, έχει ονομαστική ισχύ 15,4 kW και αντίστοιχο βαθμό απόδοσης 2,58. Άρα, η 1 kWh ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο αποδίδει πλέον 2,58 kWh για τη θέρμανση των χώρων. Αμφότερα τα συστήματα χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου ως βάση για τη θέρμανση. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης της αντλίας θερμότητας είναι όμως η ειδοποιός διαφορά, που την κάνει 2,5 φορές πιο οικονομική στη λειτουργία. Επιπλέον η αντλία θερμότητας Prana 51 παρέχει και ζεστά νερά στο δίκτυο του σπιτιού, χειμώνα-καλοκαίρι, πρωί-βράδυ, ενώ ως «δώρο» μπορεί να παρέχει και ψύξη, εάν στην κατοικία είναι εγκατεστημένα fan coils αντί των απλών θερμαντικών σωμάτων, απαλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο από την ανάγκη προμήθειας συμβατικών κλιματιστικών split.

Η ανωτέρω εγκατάσταση αντλίας θερμότητας στα πλαίσια του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Δέλτα Τεχνική, με άρτιο τρόπο, άριστη τεχνικά εγκατάσταση και εξαιρετική συνεργασία με τον ιδιοκτήτη.

 

Πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων

heat pumps Climaveneta Αν υποθέσουμε ότι η αντλία θερμότητας λειτουργεί 1.000 ώρες σε μια τυπική σεζόν θέρμανσης, τότε παράγει 14,8 · 1.000 = 14.800 kWh θερμικής ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε για το σκοπό αυτό προσδιορίζεται πολύ εύκολα διαιρώντας με το βαθμό απόδοσης. Καταναλώθηκαν δηλαδή 14.800 / 2,58 = 5.736 kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Ο αντίστοιχος ηλεκτρικός λέβητας ανάλογης ισχύος καλείται να παράξει την ίδια θερμική ενέργεια, καταναλώνοντας ωστόσο 14.800 / 1 = 14.800 kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Για μια μέση τιμή αγοράς της ηλεκτρικής kWh από το δίκτυο -συμπεριλαμβανομένου και του νυχτερινού τιμολογίου- της τάξεως των 0,18 €/kWh, καταλήγουμε σε μια εξοικονόμηση 1.632 € ανά σεζόν. Το νούμερο είναι αποστομωτικό και επιπλέον καθιστά ξεκάθαρα την αντλία θερμότητας ως την κυρίαρχη λύση, η οποία ναι μεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, το κάνει όμως πολύ αποδοτικότερα σε σχέση με έναν ηλεκτρικό λέβητα και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να συγχέεται με την παρωχημένη πλέον τεχνολογία αυτή. Τέλος, η μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται συνεπάγεται μείωση πρωτογενούς ενέργειας και άρα χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, η αντλία θερμότητας έδωσε ένα επιπρόσθετο οικολογικό προφίλ στο συγκεκριμένο κτίριο. Αντίστοιχα, η αντλία θερμότητας είναι φθηνότερη σε ετήσια βάση και σε σχέση με το πετρέλαιο αλλά και με το φυσικό αέριο. Εάν για παράδειγμα η ίδια κατοικία χρησιμοποιούσε αρχικά λέβητα πετρελαίου, με την αντλία θερμότητας θα εξοικονομούσε 783€ ενώ εάν χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο θα εξοικονομούσε 456€.

 

Γιατί δεν πρέπει να αποθαρρύνει το αρχικό κόστος

heat pumps Climaveneta Παρά τα παραπάνω σαφή πλεονεκτήματα συχνά οι ιδιοκτήτες κατοικιών αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος προμήθειας της αντλίας θερμότητας, στην κάλυψη του οποίου συνδράμει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Με τις επιδοτήσεις που χορηγούνται, το κράτος καταβάλλει μια προσπάθεια να προωθήσει τις ενεργειακά αποδοτικές λύσεις και να στρέψει τον ιδιώτη προς αυτές, μειώνοντας τους χρόνους απόσβεσης για τα αρχικά κόστη. Η επιχορήγηση που δίνεται από το πρόγραμμα φτάνει έως το 60% του κόστους προμήθειας, εγκατάστασης και εκκίνησης του μηχανήματος. Το γεγονός πως ο ιδιώτης εν τέλη θα πληρώσει λιγότερα από τα μισά που είχε υπολογίσει κατά το σχεδιασμό του συστήματος θέρμανσης του είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Εκτός αυτού, η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 1.632 € που προαναφέρθηκε, συνεπάγεται απόσβεση της επένδυσης σε μόλις 2 με 3 χρόνια. Δεδομένου του ότι μια κατοικία έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 30ετίας, η ολιγοετής απόσβεση ακούγεται κάτι παραπάνω από ελκυστική.

Η καινοτόμος λύση των αντλιών θερμότητας φαίνεται να κερδίζει πλέον το μερίδιο που της αναλογεί στην αγορά, όντας αποδεδειγμένα ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης. Ο ιδιώτης απλά καλείται να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να αναζητήσει τη βέλτιστη οικονομοτεχνική λύση που θα ανταποκρίνεται στις ενεργειακές του ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεγάλες κατοικίες άνω των 200τ.μ., η λύση της αντλίας θερμότητας είναι εξαιρετικά συμφέρουσα ακόμα και χωρίς τη χρήση κάποιου προγράμματος επιδότησης.

 

Γιατί αντλία θερμότητας Climaveneta από τη Δέλτα Τεχνική

Η Climaveneta, brand της Mitsubishi Electric, διαθέτει τεράστιο εύρος προϊόντων όσον αφορά τις αντλίες θερμότητας, οι οποίες προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων όταν συνδέονται με σύστημα κεντρικής θέρμανσης σε κατοικίες.

≻ προσαρμόζουν την λειτουργία τους στις απαιτήσεις του χώρου χάρη στην λειτουργία “INVERTER” και στην λειτουργία “αντιστάθμισης” που διαθέτουν.

≻ καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις σε μεγέθη κατοικιών με την εγκατάσταση μόνο μίας αντλίας θερμότητας διότι διαθέτουν πλούσια γκάμα που φτάνει σε θερμική απόδοση τα 40kW. Έτσι μόνο με μία αντλία θερμότητας καλύπτεται η θέρμανση ακόμα και τις πιο μεγάλης μια κατοικίας.

≻ τοποθετούνται και συντηρούνται εύκολα, σε εξωτερικό χώρο γιατί είναι ενιαίου τύπου (monoblock) άρα δεν απαιτούν καμία επέμβαση μέσα στο σπίτι (μερεμέτια).

≻ λειτουργούν σε πολύ ακραίες καιρικές συνθήκες, ακόμα και σε -20οC θερμοκρασία περιβάλλοντος.

≻ παράγουν ζεστό νερό χρήσης, ακόμα και το καλοκαίρι με πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος (έως +40 οC). Έτσι συγχρόνως με τη θέρμανση το χειμώνα, καλύπτονται και οι ανάγκες σε ζεστά νερά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

 Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

News Flash

H Climaveneta δροσίζει τους πιγκουίνους !!!

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας συμβούλων TEA-AECOM η προσέλευση του κοινού παγκοσμίως σε θεματικά πάρκα αυξήθηκε σε ποσοστό περίπου 5,4% το 2014-15.Γεωθερμία: μεγάλα οφέλη για το χρήστη και το περιβάλλον!

Η ίδια η Γη μας δίνει απλόχερα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την τεράστια ενέργειά της, χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέρμανση & ψύξη κτιρίων μέσω της Γεωθερμίας.H Climaveneta σε έργο του αρχιτέκτονα Renzo Piano

Ο γνωστός αρχιτέκτονας ανέλαβε τη σχεδίαση μιας ολόκληρης νέας περιοχής  με διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα αλλά και πολιτιστικούς χώρους – όπως ένα μουσείο επιστημών – στην περιοχή του Τrento στην Ιταλία.