Πρόκειται για τον κορυφαίο ουρανοξύστη της Ευρώπης, που τιμήθηκε με τo βραβείο «Council on Tall Buildings and Urban Habitat - CTBUH Annual Awards 2015» του αρμόδιου Συμβουλίου για τα ψηλά κτίρια και το αστικό περιβάλλον.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στο διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Boeri Studio που σχεδίασε τον ξεχωριστό αυτόν ουρανοξύστη. Βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας και ονομάζεται «Bosco Verticale», σε ελεύθερη μετάφραση «κάθετο» ή «κατακόρυφο» δάσος.


Η ταυτότητα του Bosco Verticale
Χτισμένος στην περιοχή Porta Nuova Isola στο Μιλάνο της Ιταλίας, αποτελεί παράδειγμα της ιδέας κάθετης πύκνωσης της φύσης μέσα στην πόλη. Απαρτίζεται από δύο ξεχωριστά τμήματα σε σχήμα πύργου, με 27 και 19 ορόφους αντίστοιχα και συνολικά 111 διαμερίσματα. Οι βεράντες αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο του κτιρίου. Καταλαμβάνουν έκταση 2.780 τ.μ. και έχουν φυτευτεί με 900 δέντρα και ποικιλία 2.000 θάμνων, λουλουδιών και φυτών. Ο σχηματισμός μικροκλίματος γύρω από τα διαμερίσματα, δημιουργώντας την αίσθηση όασης πρασίνου μέσα στο αστικό κέντρο είναι ο βασικός στόχος της ιδέας του Bosco Verticale. Αυτό επιτυγχάνεται μειώνοντας τους εξωτερικούς θορύβους, ελέγχοντας την ηλιακή ακτινοβολία με φυλλοβόλα, ενισχύοντας την απορρόφηση του CO2 και την απελευθέρωση του οξυγόνου και φυσικά δίνοντας τα αντίστοιχα οπτικά ερεθίσματα.

Ενεργειακή απόδοση αλλά και ομορφιά
Τα βραβεία «CTBUH Annual Awards 2015» και «International Highrise Award 2014» δεν εξετάζουν όμως μόνο την αισθητική των διαγωνιζόμενων ψηλών κτιρίων, αλλά απαιτούν και την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και λειτουργικότητας. Ο αρχιτέκτονας Stefano Boeri, γνώριζε ότι το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού θα αντιστοιχούσε στο 50% των ενεργειακών καταναλώσεων του κτιρίου. Επίσης, ανάλογα με την πρόσοψη του κτιρίου που βρισκόταν ο κάθε χώρος και εάν τον φώτιζε ή όχι ο ήλιος θα υπήρχε έντονη διαφοροποίηση απαιτήσεων θέρμανσης και ψύξης. Αναμενόταν δηλαδή κάποια διαμερίσματα να ζητούσαν θέρμανση και την ίδια στιγμή κάποια άλλα να χρειάζονταν ψύξη, γεγονός που εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους εκτόξευσης των ενεργειακών καταναλώσεων.

Ο κορυφαίος οίκος της Ευρώπης κλιματίζει το Bosco Verticale
Υπήρχε άμεση ανάγκη εύρεσης ενός συνεργάτη ο οποίος θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του Bosco Verticale για κλιματισμό και θέρμανση με ένα σύστημα απλό στην εγκατάσταση και τη λειτουργία του, ασφαλές και ταυτόχρονα κορυφαίο ενεργειακά. Ο συνεργάτης αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την Climaveneta, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κεντρικών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού στην Ευρώπη. Στο Bosco Verticale εγκαταστάθηκαν τέσσερις υπερσύγχρονες αντλίες θερμότητας πολλαπλών χρήσεων με αξιοποίηση γεωθερμίας τύπου Integra ERACS, βελτιστοποιημένες για την αξιοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Οι μονάδες αυτές, μέγιστης συνολικής ισχύος 4MW, χάρη στην εξελιγμένη φιλοσοφία κατασκευής τους (4σωλήνια) και στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου τους, έδωσαν αυτό που ζητούσε ο Boeri : κορυφαία απόδοση με ανεξάρτητη ή/και ταυτόχρονη παροχή θερμότητας και ψύξης. Σε σύγκριση με συστήματα άλλων κατασκευαστών το σύστημα Integra μπορεί και παρέχει μείωση 40% στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.

Το Bosco Verticale είναι ένα μοναδικό έργο - πρότυπο για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού. Η Climaveneta έπαιξε σημαντικό ρόλο στο project, διασφαλίζοντας σε σημαντικό βαθμό την κορυφαία ενεργειακή αποδοτικότητα, η οποία χάρισε στο κτίριο και την πιστοποίηση LEED Gold.

Σχετικά Links
:
Επίσημο web site του διαγωνισμού CTBUH Annual Awards 2015: http://awards.ctbuh.org
Επίσημο web site του διαγωνισμού International Highrise Award 2014: http://www.international-highrise-award.com/en/
Video για το Bosco Verticale και τη συνεισφορά της Climaveneta : video 
Video για τις αντλίες θερμότητας Integra : video
Τεχνικό Φυλλάδιο για τις αντλίες θερμότητας Integra : φυλλάδιο 
Όμιλος Δέλτα Τεχνική (αποκλειστικός εισαγωγέας Climaveneta) : www.deltatechniki.gr


Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

News Flash

Θέρμανση με αντλία θερμότητας: πραγματικό παράδειγμα κατοικίας στη Ν. Φιλαδέλφεια

 
Επειδή ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθεί κάποιος για τις δυνατότητες ενός συστήματος είναι να το δει να δουλεύει, σας παρουσιάζουμε ένα πραγματικό παράδειγμα στο οποίο οι αντλίες θερμότητας της Climaveneta αντικατέστησαν με επιτυχία το πετρέλαιο σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.Η αλλαγή στον ψηφιακό κόσμο των μονάδων Climaveneta που ελέγχονται μέσω της τεχνολογίας Wi-Fi

ΚIP link:  « Η νέα πρόταση της Climaveneta, για ευκολότερο και φιλικότερο χειρισμό»Γεωθερμία: μεγάλα οφέλη για το χρήστη και το περιβάλλον!

Η ίδια η Γη μας δίνει απλόχερα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την τεράστια ενέργειά της, χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέρμανση & ψύξη κτιρίων μέσω της Γεωθερμίας.