• ΚΟΣΤΟΣ-ΤΙΜΕΣ

    ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ

    ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ

Το εύλογο ερώτημα κάθε ενδιαφερόμενου σε ένα σύστημα θέρμανσης αφορά φυσικά την τιμή αγοράς του. Για παράδειγμα :

«Εξαιρετική έτσι όπως μου τα λετε η αντλία θερμότητας, τα κάνει όλα, είναι το πιο οικονομικό, το πιο ασφαλές, το πιο σύγχρονο σύστημα αλλά... πόσο κάνει ;»

Είναι όμως η τιμή το σωστό ερώτημα ;

Προφανώς ναι ! αλλά δεν πρέπει να είναι ΤΟ ΜΟΝΟ ερώτημα.

Για να καταλάβουμε καλύτερα, ας δούμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2012, μία χρονιά που η υψηλή τιμή του πετρελαίου, οδήγησε πολύ κόσμο να αναζητήσει πανικόβλητος εναλλακτικές λύσεις.

Έκθεση Συστημάτων Θέρμανσης 2012                                                             Φωτογραφία από έκθεση συστημάτων θέρμανσης το 2012,
                                                                          όπου κυριάρχησε το ερώτημα «πόσο κάνει;» και οι βιαστικές αποφάσεις.

Το 2012 λοιπόν, η ερώτηση «πόσο κάνει;» οδήγησε τους συμπολίτες μας να κάνουν... παγκόσμιο ρεκόρ αγορών στους κάθε είδους θερμοπομπούς και πάνελ υπέρυθρης. Απλά στεκόμασταν μπροστά στον θερμοπομπό, βλέπαμε ότι μας ζεσταίνει το πρόσωπο, μας έλεγαν ότι κάνει μόνο 200€ και παίρναμε 2-3, για το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο και για το μπάνιο.

Στη συνέχεια βέβαια ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για το χειρότερο από οικονομικής άποψης σύστημα και με χαμηλά επίπεδα θερμικής άνεσης. Χρειάστηκε να κινητοποιηθεί με δελτίο τύπου η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, να βγει ειδικό πόρισμα και να εκπονήσει μελέτη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να καταλάβουμε ότι η ερώτηση «πόσο κάνει;» δεν είναι η σωστή για τα συστήματα θέρμανσης.

Ποιά είναι εν τέλει η σωστή ερώτηση σχετικά με την τιμή ;

Η σωστή ερώτηση κατά τη γνώμη μας έχει 4 σκέλη που πρέπει να απαντηθούν για κάθε σύστημα :
α) Πόσο κάνει;
β) Είναι οικονομικό στη λειτουργία για να πάρουμε πίσω σταδιακά τα χρήματα της αγοράς του;
γ) Είναι σοβαρό σύστημα για να προσφέρει τουλάχιστον τα ίδια επίπεδα θερμικής άνεσης με το καλοριφέρ ή μήπως είναι μία μικροσυσκευή «για να βγάλουμε τη νύχτα»;
δ) Είναι υπηρέτης ή σε κάνει υπηρέτη; (Ναι σωστά διαβάσατε).

Οι απαντήσεις που θέλουμε όλοι

α) Πόσο κάνει;

Απάντηση : Σίγουρα κάποιος θα προβληματιστεί για το φαινομενικά υψηλό αρχικό κόστος των αντλιών θερμότητας. Οι σοβαρές μάρκες κοστίζουν 5.000 έως 10.000 ευρώ. Αυτό το εύρος τιμών για μια αντλία θερμότητας είναι χωρίς τυχόν πρόσθετα χαρακτηριστικά ή το κόστος της εγκατάστασης και βέβαια εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου που θα θερμάνει. Εκτός λοιπόν από το κόστος της ίδιας της μονάδας, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί και το κόστος για την εγκατάσταση, το οποίο επίσης ποικίλει ανάλογα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κτιρίου ή κατοικίας που θα θερμάνει.

Όμως, οι αντλίες θερμότητας, επειδή είναι σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πρόγραμμα επιδότησης (π.χ. Εξοικονόμηση κατ’ οίκον), σύμφωνα με τον τύπο του κτίσματος, αν δηλαδή πρόκειται για κατοικία, επιχείρηση, σχολεία ή δημόσια κτίρια, αλλά και την περιοχή που βρίσκεται. Αυτό θα μειώσει δραστικά το κόστος αγοράς.


β) Είναι οικονομικό στη λειτουργία για να πάρουμε πίσω σταδιακά τα χρήματα της αγοράς του;

Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της αντλίας θερμότητας. Είναι ένα σοβαρό σύστημα «επένδυση» για το χώρο σας που σας επιστρέφει με το παραπάνω τοικονομία α λεφτά σας. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης για μία αντλία θερμότητας (τιμή)  θα μπορούσε να σας αποτρέψει από την πραγματοποίηση της αγοράς, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια η οικονομία που θα δείτε σε βάθος χρόνου, θα σας αποζημιώσουν. Η απόσβεση της επένδυσής σας γίνεται συνήθως σε διάστημα από 3 έως 6 έτη και κατόπιν θα σας αφήνει κάθε χρόνο σημαντικό κέρδος από τα έξοδα που γλιτώνετε.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος σας, τόσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση θα κάνετε και τόσο περισσότερα έξοδα θα γλιτώνετε κάθε χρόνο. Ένα σπίτι 200τ.μ. θα ωφεληθεί περισσότερο απ’ ότι ένα σπίτι 80τ.μ. Υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλων σπιτιών ή επιχειρήσεων που η απόσβεση γίνεται σε 1-2 έτη μόνο.

Και επειδή η οικονομία πρέπει να αποδεικνύεται και όχι να λέγεται με λόγια (για να μην πάθουμε τα ίδια με το 2012), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει εκπονήσει σχετική μελέτη που δείχνει ότι οι αντλίες θερμότητας είναι το πιο οικονομικό σύστημα που υπάρχει.

γ) Είναι σοβαρό σύστημα για να προσφέρει τουλάχιστον τα ίδια επίπεδα θερμικής άνεσης με το καλοριφέρ ή μήπως είναι μία μικροσυσκευή «για να βγάλουμε τη νύχτα»;

Εδώ θα πρέπει καταρχήν να απαντήσουμε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ τι ψάχνουμε. Θέλουμε μία πρόχειρη λύση ή μία οριστική για να ησυχάσουμε εμείς και τα παιδιά μας; Εάν η απάντηση είναι το πρώτο, καλύτερα να πάψουμε να ασχολούμαστε με τις αντλίες θερμότητας και να αγοράσουμε από το super market μία σόμπα υπερύθρων. Εάν έχουμε ένα σπίτι 200τ.μ. και περιμένουμε να το ζεστάνουμε με 200€ το χειμώνα καλύτερα να μετακομίζουμε στην... Αφρική. Με λίγα λόγια πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να είναι συνειδητοποιημένος.

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν την εξέλιξη ουσιαστικά του καλοριφέρ και είναι το πιο σύγχρονο σύστημα θέρμανσης που υπάρχει σήμερα. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε και να το επιθυμούμε, αναλαμβάνοντας και το αρχικό υψηλό κόστος αγοράς.

Είναι κατανοητό, ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι καταναλωτές είναι περισσότερο προσεκτικοί για το πού πρέπει να επενδύσουν τα χρήματά τους, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι οι αντλίες θερμότητας είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα κεντρικής θέρμανσης, που παρέχει άνεση και πλήρη θέρμανση του χώρου, ακριβώς όπως ο λέβητας πετρελαίου. Δεν είναι μία ηλεκτρική μικροσυσκευή για να ζεσταινόμαστε προσωρινά ή πρόχειρα, όπως οι θερμάστρες πάσης φύσης. Είναι μία επένδυση που πιάνει τόπο και προσθέτει αξία στο κτίριο / κατοικία και όχι μία δαπάνη απλώς για να «πετάξουμε» χρήματα και να ζεσταθούμε προσωρινά.


δ) Είναι υπηρέτης ή σε κάνει υπηρέτη;

Τί σημαίνει αυτό; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σόμπες pellets ή ξύλων που και αυτές είχαν πολύ μεγάλη πέραση το 2012 στο γενικό «πανικό» που επικράτησε τότε. Πρόκειται για ένα σύστημα κάπως οικονομικότερο σε σχέση με το πετρέλαιο αλλά όχι τόσο οικονομικό όσο οι αντλίες θερμότητας (βλέπε μελέτη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου). Το σημαντικότερο πρόβλημα του είναι όμως ότι μετατρέπει τον ιδιοκτήτη σε υπηρέτη προκειμένου να λειτουργήσει. Πρέπει να αγοράζει και να κουβαλάει τα σακιά με τα pellets, να ελέγχει πότε τελειώνουν, να τσεκάρει εάν είναι καλής ποιότητας και χωρίς υγρασία, να κοιτάζει ότι η καύση γίνεται σωστά, να επισκευάζει το λέβητα όποτε τύχουν κακής ποιότητας pellets, να αδειάζει τις στάχτες, να καθαρίζει την καμινάδα και ούτω καθ’ εξής. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα σε κάνει υπηρέτη.

Αντίθετα, ένα σύγχρονο σύστημα όπως οι αντλίες θερμότητας έχει ένα απλό ηλεκτρονικό χειριστήριο, με το οποίο εάν θέλεις δεν ασχολείσαι καθόλου... ακόμα και ολόκληρο το χρόνο. Ούτε ξύλα, ούτε πετρέλαια, ούτε στάχτες, ούτε βενζινοπόλες με βυτία που ανησυχείς μην σε κλέψουν, ούτε καυστηρατζήδες, ούτε τίποτα. Απλώς ζεσταίνεσαι και πληρώνεις το κόστος (το μικρότερο απ’ όλα τα συστήματα) μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ακόμα και 2 μήνες αργότερα.

Την αντλία θερμότητας απλώς την ανάβεις στην αρχή του χειμώνα και τη σβήνεις στο τέλος. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι υπηρέτης σου.

Φροντίστε να πάρετε τη σωστή τιμή

Τέλος, μη ξεχάσετε ότι πριν αγοράσετε μια αντλία θερμότητας, είναι σημαντικό να ξοδέψετε λίγο χρόνο, ψάχνοντας για μια καλή εταιρεία, που θα προσφέρει όχι μόνο το καλύτερο είδος της αντλίας θερμότητας, αλλά επιπλέον, θα έχει εμπειρία για να την εγκαταστήσει, καλό όνομα και αξιοπιστία για να είναι κοντά σας όποτε τη χρειαστείτε. Δεν χρειάζεται να πάρετε την ακριβότερη επειδή είναι «γνωστή μάρκα» και δεν θα ήταν συνετό να πάρετε και τη φθηνότερη. Η Climaveneta θεωρούμε ότι συνδυάζει όλα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τη σωστή τιμή (value for money).

Δηλώστε ενδιαφέρον συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας για δωρεάν προμελέτη του χώρου και των υπαρχόντων υποδομών θέρμανσης και ένας εξειδικευμένος μηχανικός μας θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

News Flash

Μύθοι και πραγματικότητα

Μύθοι και αλήθειες για την απόδοσή και τα πλεονεκτήματά τους έναντι άλλων παραδοσιακών λύσεων σε θέρμανση και κλιματισμό.H Climaveneta δροσίζει τους πιγκουίνους !!!

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας συμβούλων TEA-AECOM η προσέλευση του κοινού παγκοσμίως σε θεματικά πάρκα αυξήθηκε σε ποσοστό περίπου 5,4% το 2014-15.Η 1η πολυκατοικία της Ευρώπης φτιαγμένη από ξύλο !

Το «πανόραμα Giustinelli» είναι το πρώτο κτίριο κατασκευασμένο με Laminate.